Dubravka Vukalovic

pianist

Biografija

  Dubravka Vukalović (Varaždin, 1984.) prvo glazbeno obrazovanje stječe na Glazbenoj školi u Varaždinu u klasi Olimpije Vojvode, a ubrzo nastavlja svoj glazbeni razvoj na glasovitoj Centralnoj specijalnoj školi pri Moskovskom državnom konzervatoriju "Petar Iljič Čajkovski" u klasi Alexandera Mndoyantsa. Po završenom školovanju u Moskvi, kao iznimni talent, izravno je upisala treću godinu studija na Konzervatoriju u Lausannei (Švicarska) u klasi Daga Achatza i Jeana-Françoisa Antoniolija. Na istoj je instituciji i magistrirala, i to kao stipendistica švicarskog fonda "Max D. Jost", u klasi poznatog brazilskog pijanista i dirigenta Ricarda Castra. Njene akademske i umjetničke projekte godinama je podupirala i fondacija britanske obitelji Hallam.

Snažan utjecaj na njenu karijeru imali su kontakti s umjetnicima kao što su Rudolf Kehrer, Anatolij Katz, Jean-Bernard Pommier, Ralf Gothóni i Evgeny Mogilevsky. Debitirala je u dobi od 14 godina nastupivši kao solistica uz Zagrebačku filharmoniju pod ravnanjem Pavla Dešpalja, a 2000. g. je osvojila i prvu nagradu na pijanističkom natjecanju „Zlatko Grgošević" u Zagrebu.

Redovito nastupa kao solistica i komorna glazbenica diljem Europe, u Aziji, Južnoj Americi i Rusiji. U 2009. godini je nastupila na međunarodnom festivalu suvremene glazbe «Archipel» u Ženevi u duu s glasovitim francuskim violistom Christopheom Desjardinsom te surađivala s francusko-švicarskim ansamblom «Namascae» uz maestra Eduarda Leandra. Iste godine, ostavarila je i zapažen nastup kao solistica u Ravelovom  Klavirskom koncertu uz Simfonijski orkestar Bahia u Brazilu. Kao članica klavirskog dua D&B kojeg čini s pijanistom Brunom Vlahekom, izvela je monumentalni Messiaenov ciklus „Vizije amena“ u sklopu 50. obljetnice Muzičkog biennala Zagreb i to kao prvi hrvatski interpret tog djela. 2013. godine osvojili su II. nagradu na 1. međunarodnom natjecanju za klavir četveroručno u Monte-Carlu (Monako). Iste godine godine održala je i prvu turneju u Kini, nastupivši pritom u nekima od najznačajnijih kineskih koncertnih dvorana.

Snimke njenih nastupa zabilježene su za televizijske kuće u Hrvatskoj, Nizozemskoj, Španjolskoj i Rusiji, te za Radio Suisse Romande (Espace 2).